Groothandelramen icoon

Premies dubbel glas in 2020

Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 01 januari 2020 , wij zorgen ervoor binnen de 40 kalenderdagen

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen (dus ook huurwoningen) minstens dubbel glas hebben. Slimme eigenaars doen het meteen beter en plaatsen onmiddellijk hoogrendementsglas ug 1.0 , want onder bepaalde omstandigheden kunnen ze een premie van 8€ /m2 krijgen. Op eenvoudige aanvraag voorzien wij de juiste attesten zodat u op een vlotte manier hiervan kan genieten

Deze regel geldt voor kamers en zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement). De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben maar is wel aan te raden.

Wat als mijn woning niet aan de verplichting voldoet?

Bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) kent de wooninspecteur strafpunten toe als de woning niet aan bepaalde normen voldoet. Vanaf 1 januari 2020 worden de volgende strafpunten toegekend bij afwezigheid van dubbel glas:

  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 9 respectievelijk 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Contacteer ons voor een snelle oplossing binnen de 40 kalenderdagen.

Deze regel geldt voor kamers en zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement). De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben maar is wel aan te raden.

Gevolgen voor eigenaars en verhuurders

Als eigenaar van een ongeschikte of onbewoonbare woning is het de bedoeling dat u uw woning zo snel mogelijk weer in orde brengt en sancties vermijdt:

  • Als de woning na 1 jaar nog steeds op de inventaris staat, zult u als eigenaar een heffing voor ongeschikte en bewoonbare woningen  moeten betalen, tenzij de inventarisbeheerder u een vrijstelling of opschorting heeft toegekend.
  • Zolang de woning op de inventaris staat, rust er ook een recht van voorkoop  op.
  • Het verhuren, te huur stellen of ter beschikking stellen van een ongeschikte of onbewoonbare woning is strafbaar. De verhuurder kan gestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.
  • Het lopende huurcontract kan nietig worden verklaard. De huurder kan het te veel betaalde huurgeld terugvorderen.
  • Bij een eventuele herhuisvesting van de huurder kan de verhuurder opdraaien voor de kosten.

Uitzonderingen

In noodsituaties gaat de procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring niet snel genoeg (wachten op inspectie en advies van Wonen-Vlaanderen, de betrokken partijen horen). In situaties waarbij de veiligheid of de gezondheid van bewoners, omwonenden of passanten in acuut gevaar is, kan de burgemeester zelf optreden.

De burgemeester kan in toepassing van artikel 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet alle maatregelen nemen die hij noodzakelijk acht, bijvoorbeeld een bevel tot ontruiming, een bevel om muren te stutten of een onbewoonbaarverklaring, zolang die maatregelen in verhouding staan tot de risico’s.

Wat kost dubbel glas eigenlijk?

Een nieuw pvc raam , vast, van 1 meter breed en 1 m hoog , voorzien van hoogrendementsglas HR++ Ug 1.0 heb je  bij www.groothandelramen.be reeds voor 93.51€ + btw (6% of 21% naargelang de omstandigheden)

Voor andere afmetingen kan je de prijs online berekenen, ga naar de online offerte calculator.