Hoogrendementsglas is vijf keer energie-efficiënter dan gewoon enkel glas en zelfs twee tot drie keer beter dan dubbel glas.
Dat betekent niet alleen een uitstekende isolatie, maar ook extra warmte in de winter en besparingen op jouw elektriciteitsrekening.
Vergeet daarom bij een renovatie niet om jouw ramen te vervangen. Het is het geld meer dan waard, zeker als je weet dat slecht geïsoleerde ramen leiden tot 40% warmteverlies in je huis.
Hoeveel kun je besparen op jouw energierekening met hoogrendementsglas? Wie moet ernaar vragen en hoeveel kost het? Je ontdekt het in dit artikel.
Hoogrendementsbeglazing: Maximale isolatie, minimale kosten
Hoogrendementsbeglazing heeft een isolatiewaarde die zelfs beter is dan klassiek dubbel glas. Het verschil tussen hoogrendementsbeglazing en enkel glas is zelfs nog groter.
In hoogrendementsglas bevindt zich binnen één glasplaat een dunne, kleurloze, isolerende laag metaal.
De ruimte tussen de twee glasbladen is gevuld met een edelgas. Vergeleken met gewone lucht, geeft dit een betere isolatie.
Het installeren van hoogrendementsglas in je huis maakt het niet alleen comfortabeler en gezelliger, het bespaart je ook een hoop op jouw energierekening.
Voor wie is hoogrendementsglas het aantrekkelijkst?
Wanneer je enkele beglazing vervangt, bereik je een groot rendement. Maar het feit dat het veel beter isoleert dan dubbele beglazing betekent dat het het overwegen waard kan zijn, zelfs in sommige situaties waarin mensen het misschien niet zouden overwegen.
Vooral in ruimten waar je woont en verwarmt, zal je het meeste profijt hebben van hoogrendementsglas. Denk aan je woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Hoe groter het raam, hoe groter de besparing.
Je betaalt doorgaans rond de 80 euro/m², exclusief installatie. Voor de prijs van 120 euro heb je bij GroothandelRamen al een volledig compleet vast raam, HR++ glas ug 1.0 en 5 kamerprofiel inbegrepen.
Als jouw beglazing niet is aangepast aan de nieuwe profielen en niet op haar plaats lijkt, is het beter deze te vervangen en aan te passen aan de nieuwe beglazing.
Het is ook goed om te weten dat profielen over het algemeen niet zo goed isoleren als glas, dus het kan de moeite waard zijn om het hele raam (en de oude profielen) te vervangen.
Onze prijzen zijn gebaseerd op verschillende factoren. Een offerte op maat is daarom de beste manier om een kostprijs te bepalen.
De voor- en nadelen van driedubbele beglazing
Naast hoogrendementsglas kan je ook driedubbel glas overwegen. Dat isoleert ongeveer twaalf keer beter dan enkel glas en zes keer beter dan dubbel glas.
Het bestaat uit drie lagen glas met argongas of kryptongas ertussen. Een klein nadeel: driedubbel glas is duurder in aankoop (gemiddeld 150 euro/m²) en plaatsing.
Voor 210 euro heb je bij GroothandelRamen al een volledig compleet vast raam, HR+++ glas ug 0.5 en 6 kamerprofiel inbegrepen.
Daarnaast zijn er enkele praktische zaken waarmee rekening moet worden gehouden.
Driedubbel glas is bijvoorbeeld ongeveer tien kilo per vierkante meter zwaarder dan dubbel glas. Dit betekent dat zwaardere profielen nodig zijn, maar het is ook moeilijker om bijvoorbeeld een schuifraam open te schuiven.
Voor de installatie is meestal een kraan nodig. Driedubbele beglazing is meestal geen populair idee bij een renovatie.
In de meeste gevallen isoleren de ramen beter dan de muren, wat kan leiden tot condensvorming op de muren. Hetzelfde type glas wordt vooral aangetroffen in energieneutrale woningen of passiefhuizen.
Hoeveel geld kun je besparen met goed isolerend glas?
Hier volgen een paar voorbeelden die laten zien hoe goed isolerend glas je geld kan besparen.
Voorbeeld 1
Je huis heeft enkele beglazing met PVC profielen. Deze zijn in 2000 geplaatst. We nemen aan dat de woning met gas wordt verwarmd.
Als je hoogrendementsbeglazing installeert met een totale oppervlakte van 24 m² (het gemiddelde in een halfopen gebouw) bespaar je jaarlijks 416 m³ gas en 386 euro op je energierekening.
Voorbeeld 2
De parameters zijn dezelfde als in het vorige voorbeeld, alleen gebruiken we deze keer elektriciteit in plaats van gas.
Als je de twee opties snel vergelijkt, zie je dat de besparingen optellen tot een stuk meer. Je bespaart jaarlijks 3.856 kWh, wat zich vertaalt in 1 234 euro minder op je energiefactuur.
Houd er rekening mee dat de vermelde prijzen in de voorbeelden zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten van nutsvoorzieningen in 2020.
Bij stijgende energiekosten kan het verschil veel groter zijn. Momenteel (2022) mag je voor gas x3 doen en voor elektriciteit x2.
Hoe zit het met een premie?
Als je ervoor kiest om in je huis of appartement hoogrendementsglas te plaatsen, kan je bij Fluvius een premie aanvragen.
Die premie is sinds 2021 verdubbeld tot 16 euro/m². Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de premie.
Om in aanmerking te komen voor de premie, moet je jouw werken laten uitvoeren door een aannemer en geldt de premie enkel voor woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
Je premie zal binnen zes maanden na je aanvraag worden uitbetaald.
Mijn VerbouwPremie, de eengemaakte premie voor renovatie en energiebesparende investeringen, kan pas vanaf 1 oktober 2022 worden aangevraagd.
• Tot 30 juni 2022 moet je een afzonderlijke aanvraag indienen voor de huidige renovatiepremie en/of de energiepremies van Fluvius
• Van 1 juli tot 30 september 2022 kan je de premies (die deel uitmaken van Mijn VerbouwPremie) tijdelijk niet aanvragen
• Vanaf 1 oktober 2022 kan je Mijn VerbouwPremie online aanvragen