Groothandelramen icoon

Dubbel glas: voordelen, werking en installatie

raam met dubbel glas

Wanneer het aankomt op het isoleren van je huis, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen.

Eén van de meest effectieve manieren om energie te besparen en geluidsoverlast te verminderen, is door het installeren van dubbel glas.

Dubbel glas is een type beglazing dat bestaat uit twee glaslagen met daartussen een isolerende laag lucht of gas. In dit artikel zullen we de voordelen, werking en installatie van dubbel glas bespreken.

Voordelen van dubbel glas

Energiebesparing

Eén van de belangrijkste voordelen van dubbel glas is de energiebesparing die het kan opleveren.

Door de isolerende laag tussen de glaslagen wordt warmteverlies geminimaliseerd, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Dit resulteert in lagere stookkosten en een lagere CO2-uitstoot.

Geluidsisolatie

Naast energiebesparing biedt dubbel glas ook voordelen op het gebied van geluidsisolatie.

De dubbele glaslagen en de isolerende laag verminderen de hoeveelheid geluid die van buiten naar binnen komt, waardoor je een rustigere en comfortabelere leefomgeving creëert.

Verbeterde warmtebehoud

Dubbele beglazing helpt ook bij het behouden van warmte in je huis. Het voorkomt dat warmte via de ramen ontsnapt, waardoor je een constantere en comfortabelere binnentemperatuur kunt behouden. Dit is met name voordelig tijdens koude wintermaanden.

Verhoogde veiligheid

Een ander voordeel van dubbel glas is de verhoogde veiligheid die het biedt. In vergelijking met enkel glas is dubbel glas moeilijker te breken, waardoor het inbraakvertraging biedt.

Dit kan helpen bij het beschermen van je huis en het verhogen van de veiligheid van je gezin.

Werking van dubbele beglazing

Dubbel glas werkt door het creëren van een isolerende lucht- of gaslaag tussen de glaslagen.

Deze isolerende laag voorkomt dat warmte wordt overgedragen van de ene naar de andere zijde van het glas. Dit wordt bereikt door het verminderen van warmtegeleiding en convectie.

De isolerende laag kan bestaan uit droge lucht of een speciaal isolerend gas, zoals argon of krypton. Deze gassen hebben een hogere dichtheid dan lucht, waardoor ze nog betere isolerende eigenschappen hebben.

Installatie van dubbel glas

Het installeren van dubbel glas vereist vaak de hulp van professionals. Hier zijn de belangrijkste stappen die worden genomen bij de installatie van dubbele beglazing:

  1. Inspectie: Een professional inspecteert de bestaande ramen om te bepalen of ze geschikt zijn voor dubbel glas.
  2. Verwijdering van oude beglazing: Indien nodig worden de oude ramen verwijderd om plaats te maken voor het dubbele glas.
  3. Opmeten en bestellen: De afmetingen van de nieuwe beglazing worden nauwkeurig opgemeten en het dubbel glas wordt besteld.
  4. Installatie: Het dubbel glas wordt geplaatst en correct afgedicht om optimale isolatie te garanderen.

Het is belangrijk om een professionele glaszetter in te schakelen voor de installatie van dubbel glas, omdat een onjuiste installatie de prestaties van het glas kan beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld kan ik besparen met dubbele beglazing?

De exacte besparing hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, het type verwarming en de kwaliteit van het dubbel glas. Over het algemeen kan dubbele beglazing tot 20% energiebesparing opleveren.

Hoe lang gaat dubbel glas mee?

Met de juiste zorg en onderhoud kan dubbel glas tot wel 20 jaar meegaan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op eventuele schade of lekkages.

Kan ik dubbel glas zelf installeren?

Hoewel het technisch mogelijk is om dubbele beglazing zelf te installeren, wordt het sterk aanbevolen om een professional in te schakelen. Een correcte installatie is essentieel voor de optimale werking van het glas.

Komt er geen condensvorming voor bij dubbele beglazing?

Condensvorming kan optreden bij dubbel glas wanneer de isolerende laag beschadigd is. Een goede installatie en regelmatig onderhoud kunnen het risico op condensvorming minimaliseren.

Is dubbele beglazing ook geschikt voor historische gebouwen?

Ja, er zijn speciale soorten dubbel glas beschikbaar die geschikt zijn voor historische gebouwen. Deze glasopties kunnen de energie-efficiëntie verbeteren zonder afbreuk te doen aan de historische uitstraling.

Conclusie

Dubbel glas is een uitstekende investering voor energiebesparing, geluidsisolatie, warmtebehoud en veiligheid.

Het isolerende effect van dubbel glas zorgt voor lagere stookkosten, een rustigere leefomgeving en een constantere binnentemperatuur. Professionele installatie is essentieel om de optimale prestaties van het dubbel glas te garanderen.