Groothandelramen icoon

Je voordeur vervangen: 5 belangrijke dingen om op te letten

moderne voordeur

Als het gaat om de buitenkant van je woning, wordt één van de belangrijkste kenmerken vaak over het hoofd gezien: de voordeur. De voordeur is het gezicht van jouw huis en is wat gasten, inbrekers en de EPC expert als eerste zullen zien.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat je de perfecte voordeur voor je huis kiest. Maar waarmee houd je het best rekening mee wanneer je beslist welke deur je koopt?

1. Het juiste materiaal

Neem de tijd om te beslissen wat voor soort voordeur het beste bij jouw stijl en woning past.

Jouw ramen zijn even belangrijk als jouw deuren. Traditioneel kies je voor onderhoudsarme pvc deurenaluminium buitendeuren of authentieke fsc houten deuren, maar tegenwoordig komen ook deuren uit staal met perfecte thermische onderbrekingen, steeds meer voor.

Let erop dat je het schrijnwerk van monumenten, architecturaal erfgoed en woningen in beschermde stadsgezichten niet zomaar mag vervangen door andere materialen.

2. De kleur en afwerking

Naast de materiaalkeuze is de kleur van je buitendeur ook een zeer belangrijke factor. De kleur van je deur is aan jou. Het kan passen bij de stijl of contrasteren met de belangrijkste kleurenschema van jouw huis.

PVC ramen worden vaak gecombineerd met houten voordeuren in dezelfde kleur omdat de voordeur gemakkelijker is te schilderen dan de ramen.

• Een houten voordeur is eenvoudig over te schilderen als je de kleur wilt veranderen
• Een glad oppervlak of een houtnerfstructuur zijn keuzes als het gaat om PVC
• Aluminium en vooral stalen deuren geven je huis meteen een strakke look

houten pvc ramen en deuren

3. Het onderhoud

Laten we eerlijk zijn – onderhoud jij überhaupt je buitendeur? Houten deuren vereisen bijna jaarlijks inspectie of onderhoud.

Staal, aluminium en PVC hebben nauwelijks aandacht nodig. Kies dus doordacht je materiaal zodat je later geen spijt krijgt.

4. De isolatie

Vandaag zijn er vier materialen die vaak gebruikt worden: aluminium, staal, hout en PVC. Hoewel alle vier jou opmerkelijke isolatie-eigenschappen bieden, zijn sommige veel beter dan andere.

Aluminium loopt achter op de andere drie in termen van isolerend vermogen. Om je huis het best te isoleren kies je best voor hout of pvc.

Wil je schrijnwerk voor de volgende 100 jaar? Kies dan voor stalen deuren.

Heb je glas in jouw deur? Zo ja, is het dubbele of driedubbele beglazing? Je moet ook de dikte van je paneel controleren. Hoe lager de totale U-waarde van je voordeur, hoe beter de isolatie.

5. De inbraakveiligheid

Met een veilige deur kan je potentiële indringers buiten jouw huis houden. Een beveiligde deur bestaat uit verschillende onderdelen: een unieke sleutel, een correct gemonteerd slot en meerdere sluitingen tussen de deur en het kader.

Voor extra veiligheid is een stalen deurkader de oplossing, aangezien dit moeilijker te forceren is. Kies veiligheidsglas voor je ramen. Wanneer je opteert voor een glazen voordeur, kies dan voor veiligheidsglas.