Groothandelramen icoon

Dubbel of driedubbel glas

Dubbel of driedubbel glas

Overweeg je om je ramen te vervangen of te upgraden naar energiezuiniger glas? Dan is het begrijpelijk dat je wellicht wat verward bent over de verschillende opties die beschikbaar zijn, zoals dubbelglas en driedubbel glas.

Verschil tussen dubbel en driedubbel glas

  • Bestaat uit twee glasplaten die parallel aan elkaar zijn geplaatst met een tussenruimte ertussen.
  • De tussenruimte is gevuld met lucht of een isolerend edelgas, zoals argon of krypton.
  • Dit type glas biedt een betere isolatie dan enkel glas, maar niet zo efficiënt als driedubbel glas.
  • Dubbel glas is geschikt voor woningen die een verbeterde isolatie en energiebesparing nodig hebben, maar niet noodzakelijk de hoogste isolatiewaarde vereisen.
  • Het wordt vaak gebruikt in gematigde klimaten waar de temperatuur niet extreem laag is.
  • Bestaat uit drie glasplaten met twee tussenlagen van isolerend edelgas, waardoor er twee luchtkamers ontstaan tussen de glasplaten.
  • Deze extra glaslaag en tussenlagen zorgen voor een aanzienlijk hogere mate van isolatie in vergelijking met dubbel glas.
  • Driedubbel glas is met name geschikt voor huizen in regio’s met zeer koude winters of voor diegenen die streven naar een zeer hoge mate van energie-efficiëntie.
  • Hoewel de initiële kosten hoger zijn dan bij dubbel glas, kan driedubbel glas op lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren en het comfort in huis verbeteren.
  • Het wordt steeds populairder in energiezuinige en passieve huizen, waarbij de focus ligt op het minimaliseren van het energieverbruik voor verwarming en koeling.

Energie-efficiëntie: Welk type glas is het meest energie-efficiënt?

Wanneer het aankomt op het kiezen van glas voor je ramen, is het belangrijk om te begrijpen welk type het meest energie-efficiënt is.

Over het algemeen staat driedubbel glas bekend als het meest energie-efficiënte optie vanwege zijn superieure isolerende eigenschappen.

Door zijn constructie met drie glasplaten en twee tussenlagen van isolerend edelgas biedt driedubbel glas een hogere weerstand tegen warmteverlies dan dubbelglas.

Hierdoor blijft warmte beter binnen tijdens de koude wintermaanden en wordt het binnendringen van hitte in de zomer verminderd. Als gevolg hiervan kan driedubbel glas helpen om de energiekosten te verlagen en het comfort in huis te verbeteren, vooral in regio’s met extreme klimaten.

Echter, het hogere initiële kostenplaatje van driedubbel glas moet in overweging worden genomen bij de besluitvorming. Hoewel de investering in driedubbel glas hoger is dan bij dubbelglas, kunnen de lagere energiekosten op lange termijn deze initiële uitgave compenseren.

Toch blijft de keuze tussen dubbel en driedubbel glas afhankelijk van individuele behoeften, budget en regionale klimatologische omstandigheden.

Kosten: Dubbel versus driedubbel glas

Bij het overwegen van een upgrade naar energiezuinig glas, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van zowel dubbel als driedubbel glas.

Over het algemeen zijn de kosten voor driedubbel glas hoger dan voor dubbelglas, vanwege de extra glasplaat en tussenlagen van isolerend edelgas.

De exacte kosten kunnen echter variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ramen, de kwaliteit van het glas en de complexiteit van de installatie.

Voor een standaard raam van bijvoorbeeld 1 vierkante meter, kunnen de kosten voor dubbelglas variëren van €80 tot €120, terwijl de kosten voor driedubbel glas kunnen oplopen tot €120 tot €180 per vierkante meter. Dit betekent dat de initiële investering voor driedubbel glas aanzienlijk hoger kan zijn dan voor dubbelglas.

Hoewel de hogere kosten van driedubbel glas misschien ontmoedigend lijken, is het belangrijk om ook de lange termijnvoordelen in overweging te nemen. Dankzij de verbeterde isolerende eigenschappen kan driedubbel glas helpen om de energiekosten te verlagen, waardoor het op lange termijn een rendabele investering kan zijn.

Voordat je een beslissing neemt, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende glaszetters en grondig te onderzoeken welk type glas het beste past bij jouw behoeften en budget.

Is de extra investering in driedubbel glas de moeite waard?

Een veelvoorkomende vraag bij het overwegen van driedubbel glas is of de extra investering de moeite waard is. Hoewel driedubbel glas in eerste instantie duurder kan zijn dan dubbelglas, zijn er verschillende factoren om te overwegen bij het bepalen van de waarde ervan.

Allereerst biedt driedubbel glas superieure isolatie, waardoor het helpt om de warmte beter vast te houden tijdens de winter en de hitte buiten te houden tijdens de zomer. Dit kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen op lange termijn, waardoor de hogere initiële kosten worden gecompenseerd.

Bovendien kan driedubbel glas het comfort in huis aanzienlijk verbeteren door tocht en koude plekken te verminderen, waardoor een gelijkmatigere temperatuur wordt gehandhaafd en het risico op condensatie op de ramen wordt verminderd.

Voor huiseigenaren die streven naar een energiezuinige woning of die in regio’s wonen met extreme klimatologische omstandigheden, kan de extra investering in driedubbel glas dus zeker de moeite waard zijn.

Het is echter belangrijk om individuele behoeften, budget en regionale klimaatomstandigheden zorgvuldig te overwegen voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

Geluidsisolatie: Vergelijking tussen dubbel en driedubbel glas

Dubbel glas geluidsisolatie:

 • Biedt enige mate van geluidsisolatie door de tussenruimte tussen de glasplaten, wat het geluid van buitenaf enigszins dempt.
 • Kan geschikt zijn voor situaties waarin een gematigd geluidsniveau heerst, maar kan ontoereikend zijn in zeer lawaaierige omgevingen.
 • De geluidsisolerende eigenschappen kunnen worden verbeterd door gebruik te maken van speciale geluidswerende glasvarianten of door aanvullende geluidsisolerende maatregelen te treffen, zoals het plaatsen van geluidswerende kozijnen.

Driedubbel glas geluidsisolatie:

 • Heeft vanwege de extra glasplaat en tussenlagen van isolerend edelgas een grotere massa, wat resulteert in een betere geluidsisolatie dan dubbelglas.
 • Kan aanzienlijke verbeteringen bieden in geluidsreductie, vooral in zeer lawaaierige omgevingen zoals in de buurt van drukke wegen of luchthavens.
 • Dankzij de betere geluidsisolerende eigenschappen kan driedubbel glas bijdragen aan een aanzienlijk rustigere en meer comfortabele leefomgeving in huis.
 • Hoewel driedubbel glas een hogere initiële investering vereist, kan het de moeite waard zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een betere geluidsisolatie in combinatie met energie-efficiëntie.

Terugverdientijd: Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering terugverdien?

De terugverdientijd van investeren in dubbel of driedubbel glas kan variëren, maar over het algemeen kan het enkele jaren duren voordat de energiebesparingen voldoende zijn om de extra kosten te compenseren.

Voor dubbelglas kan de terugverdientijd bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 jaar liggen, terwijl dit voor driedubbel glas iets langer kan zijn, tussen de 10 en 15 jaar. Deze duurtijden zijn echter afhankelijk van factoren zoals energieprijzen, isolatiewaarde en grootte van de ramen.

Het is daarom verstandig om een professionele analyse te laten uitvoeren om een nauwkeurige schatting te krijgen van de terugverdientijd voor jouw specifieke situatie.

Ontvang een op maat gemaakte offerte

Wil je graag nieuwe ramen en deuren laten installeren in je woning? Vraag dan vandaag nog een offerte aan bij GroothandelRamen.

Met hun uitgebreide assortiment hoogwaardige raam- en deurproducten biedt GroothandelRamen op maat gemaakte oplossingen voor elke woning.

Door een offerte aan te vragen bij GroothandelRamen krijg je een duidelijk beeld van de kosten en mogelijkheden voor het vernieuwen van je ramen en deuren.

Profiteer van hun deskundig advies en professionele service om jouw huis te voorzien van duurzame en stijlvolle raam- en deuroplossingen. Neem nu contact op met GroothandelRamen en geef jouw woning een nieuwe uitstraling!