Groothandelramen icoon

3 dingen als je een buitendeur koopt

Pvc buitendeur kopen

Het vervangen van je buitendeuren kan een upgrade zijn die zichzelf terugverdiend – of zelfs winst oplevert – doordat het de waarde van je woning verhoogt. Als je kiest voor goed isolerende buitendeuren kun je je energierekening terugbrengen. Maar hoe weet je nu welke deur voor jou het beste is?

Design voordeur

Buitendeuren zijn verkrijgbaar in een ongelofelijke hoeveelheid ontwerpen. Bij elke woning is wel een passende stijl te vinden. Van de meest eenvoudige deur tot een sierlijke deur van handgemaakt houtsnijwerk, je vindt er altijd een die past bij je smaak en budget. Voeg daaraan toe dat er ontelbare voordeurluifels en buitenlampen te koop zijn en je zult begrijpen dat je van je huis een pareltje kunt maken.

Voordeur van kunststof, hout of aluminium

Buitendeuren worden gemaakt van kunststof, hout of aluminium of een combinatie hiervan. Hier volgen de voordelen van elk van deze materialen om je te helpen bij het maken van een keuze:

  • Kunststof – Dit materiaal levert je de look-and-feel op van echt hout, zelfs met de noesten en nerven, maar dan met minder onderhoud. Deze deuren kunnen zelfs de meest extreme weersomstandigheden aan – heet of koud, nat of droog.
  • Hout – Er zijn evenveel houtsoorten als er boomsoorten zijn. Sparrenhout, dennenhout, mahoniehout of elzenhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken, zoals houtkorrel, kleur en de hoeveelheid hars. Deze kenmerken dragen allemaal bij aan een unieke uitstraling.
  • Aluminium– Aluminium is sterk en gaat lang mee. In de meeste klimaten is aluminium een goede keuze omdat zij roestvrij zijn. Ze hebben amper onderhoud nodig.

Eigenschappen

Er zijn een aantal eigenschappen waarover je moet nadenken bij het kiezen van een buitendeur. Afhankelijk van welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn zal de keuze anders uitvallen.

  • Veiligheid – Als het om veiligheid gaat zijn alle materialen geschikt. Staal is weliswaar sterker dan hout of glasvezel, maar het verschil is niet heel groot. Ongeacht welke deur je kiest, zorg er altijd voor dat strak in het kozijn past. Er mag niet meer dan 3,2 millimeter zitten tussen de deur en het kozijn. Ook moet de deur worden uitgerust met veiligheidsloten van hoge kwaliteit. Dit houdt je niet alleen veilig, maar voorkomt ook tocht en bespaart stookkosten.
  • Glas – Als je het kunt bedenken is er een goede kans dat iemand het al aan het bouwen is. Er zijn deuren van volledig glas, driekwart glas, half glas of een kwart glas. Je kunt deuren vinden met één buitenlamp of twee. Er zijn deuren met luifels. Er is helder glas, textuurglas, getint glas en decoratieglas. We zouden alle glassoorten kunnen opsommen, maar dan zijn we nog wel een tijdje bezig…
  • Draaiing – Er zijn binnendraaiende en buitendraaiende deuren. Dit betekent niets meer of minder dan dat sommige deuren naar buiten toe opendraaien of naar binnen. Een voordeur is altijd een binnendraaiende deur. Voor andere buitendeuren, zoals een achterdeur of tuindeur kun je – als het ontwerp van je huis dit vergt – een buitendraaiende deur kiezen. 
  • Scharnieren– Scharnieren kunnen zowel links als rechts van de deur worden aangebracht. Meestal zitten de scharnieren links voor een buitendraaiende deur terwijl ze voor een binnendraaiende deur rechts zitten. Maar je kunt het altijd anders doen.