Groothandelramen icoon

Zelf ramen plaatsen in 6 stappen

zelf ramen plaatsen

Een gids voor een succesvolle doe-het-zelf klus

Ramen plaatsen kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun je deze klus zelf klaren.

Of je nu een raam wilt vervangen of nieuwe ramen wilt installeren, het zelf plaatsen van ramen kan je veel geld besparen en geeft je de voldoening van het voltooien van een project.

Je hoeft geen ervaren klusser te zijn, hier bespreken we stap voor stap hoe je zelf ramen kunt plaatsen en enkele belangrijke overwegingen die je moet maken.

Voordelen van zelf ramen plaatsen

Het zelf ramen plaatsen biedt tal van voordelen:

 1. Kostenbesparing: Door zelf je raam te plaatsen, vermijd je de kosten van professionele installatie. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op arbeidskosten.
 2. Controle over plaatsing: Zelf ramen plaatsen geeft je volledige controle over het proces. Je kunt ervoor zorgen dat de ramen waterpas worden geïnstalleerd, wat essentieel is voor optimale werking.
 3. Luchtdichte plaatsing: Oude ramen kunnen tocht en energieverlies veroorzaken. Door zelf nieuwe ramen te plaatsen, kun je zorgen voor een luchtdichte plaatsing, wat leidt tot lagere energierekeningen en verbeterd comfort in huis.
 4. Vervangen van scharnieren: Bij het zelf plaatsen van ramen kun je beschadigde scharnieren vervangen. Dit zorgt ervoor dat het soepel opent en sluit, wat dagelijks gemak en goede ventilatie garandeert.
 5. Keuze in materialen: Zelf ramen plaatsen geeft je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende materialen, zoals houten ramen. Hierdoor kun je de kozijnen afstemmen op de stijl en het karakter van je huis.

Welke gereedschappen heb ik nodig voor het zelf plaatsen van ramen?

Bij het zelf plaatsen van ramen is het belangrijk om over de juiste gereedschappen te beschikken. Hier volgt een uitgebreidere lijst met benodigde gereedschappen en hun functies:

 1. Waterpas: Een waterpas is essentieel om ervoor te zorgen dat de ramen waterpas worden geplaatst. Hiermee kun je controleren of het raam zowel horizontaal als verticaal perfect recht is.
 2. Boor: Dit is een onmisbaar gereedschap bij het plaatsen van ramen. Je hebt een boor nodig om gaten te boren in het raamkozijn en de muren, waarin de ankers worden geplaatst.
 3. Schroeven: Een schroef wordt gebruikt om het raamprofiel stevig op zijn plaats te houden. Het is belangrijk om een schroef van goede kwaliteit te gebruiken die geschikt zijn voor de materialen waarin je ze wilt bevestigen.
 4. Ankers: Ankers zijn noodzakelijk om een stevige verankering van het raamprofiel in de muur te creëren.
 5. Houten spieën: Deze worden gebruikt om het raam tijdelijk op zijn plaats te houden terwijl je de ankers bevestigt.
 6. Siliconenkit: Siliconenkit wordt gebruikt voor de afwerking van de raaminstallatie. Het wordt aangebracht rondom het raamkozijn om eventuele openingen tussen het kozijn en de muur af te dichten.

Stap 1: Oude ramen verwijderen

Voordat je nieuwe ramen kunt plaatsen, moeten de oude ramen worden verwijderd. Begin met het verwijderen van het raamkozijn en de scharnieren.

Kijk naar de staat van de vorige ramen en zorg ervoor dat er geen beschadigingen zijn die kunnen worden overgedragen op de nieuwe ramen.

Stap 2: Voorbereiding en meten

Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen hebt van de raamopening voordat je ramen aanschaft. Meet zorgvuldig de breedte, hoogte en diepte van de opening om ervoor te zorgen dat de nieuwe ramen perfect passen.

Houd ook rekening met eventuele speciale kozijnpluggen of andere benodigdheden die nodig zijn voor de installatie.

Stap 3: Verzamel de benodigde materialen en gereedschappen

Voor het plaatsen van de nieuwe ramen heb je enkele materialen en gereedschappen nodig, zoals ankers, waterpas, schroeven en isolatie. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt.

Stap 4: Correcte plaatsing van de nieuwe ramen

Begin met het plaatsen van de ramen in de raamopening. Zorg ervoor dat de ramen waterpas staan en dat ze goed vastzitten met behulp van ankers.

Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het raamkader mooi recht is en gebruik houten spieën om eventuele openingen op te vullen.

Stap 5: Deuren plaatsen en afwerking

Als je ook een deur wilt plaatsen, volg dan dezelfde stappen als bij het plaatsen van een raam. Zorg ervoor dat de deuren goed passen en stevig zijn bevestigd. Kijk ook of de scharnieren goed werken.

Stap 6: Controleer en voltooi de installatie

Controleer na het plaatsen van de ramen en deuren of alles naar behoren functioneert. Kijk of de ramen soepel kunnen worden geopend en gesloten, en of er geen vlekken of beschadigingen zijn ontstaan tijdens het installatieproces.

Breng indien nodig een laag siliconen aan om ervoor te zorgen dat de plaatsing luchtdicht is.

raamprofielen

Ramen van GroothandelRamen zelf plaatsen

Onthoud dat het plaatsen van ramen een vakmanschap is dat tijd en geduld vereist. Neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren en raadpleeg indien nodig experts.

Met de juiste aanpak en een beetje doorzettingsvermogen kun je met succes zelf ramen plaatsen en genieten van de voordelen van je harde werk.

Of je nu op zoek bent naar nieuwe ramen voor een renovatieproject of voor de bouw van een nieuw huis, GroothandelRamen biedt een oplossing die aan al je behoeften voldoet.

Bij GroothandelRamen is het proces eenvoudig en toegankelijk. We bieden gedetailleerde instructies en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je de ramen op de juiste manier kunt installeren.