Groothandelramen icoon

PVC ramen onderhoud

pvc ramen onderhoud

Het onderhoud van pvc ramen is essentieel om hun levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd op hun best uitzien.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je pvc ramen optimaal functioneren en hun esthetische aantrekkingskracht behouden. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en richtlijnen voor het onderhoud van kunststof ramen, zodat je er het meeste uit kunt halen.

Reinigen van pvc ramen

Het reinigen van pvc ramen is een cruciaal onderdeel van het onderhoudsproces. Het verwijderen van stof, vuil en andere verontreinigingen helpt niet alleen om de ramen er mooi uit te laten zien, maar ook om hun functionaliteit te behouden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je pvc ramen grondig te reinigen:

 1. Begin met het verwijderen van het grove vuil en stof met behulp van een zachte borstel of een stofdoek.
 2. Maak een mild schoonmaakmiddel door een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe te voegen aan een emmer met warm water.
 3. Gebruik een zachte spons of doek om de ramen voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schuurmiddelen of schuursponsjes, omdat deze het oppervlak van de ramen kunnen beschadigen.
 4. Spoel de ramen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.
 5. Droog de ramen af met een zachte doek om strepen te voorkomen.

Smeren van scharnieren en sluitingen

Om ervoor te zorgen dat de scharnieren en sluitingen van je pvc ramen soepel blijven werken, is het belangrijk om ze regelmatig te smeren. Het smeren van deze bewegende onderdelen helpt wrijving te verminderen en voorkomt dat ze vastlopen. Volg deze stappen om de scharnieren en sluitingen van je pvc ramen te smeren:

 1. Reinig de scharnieren en sluitingen met een droge doek om stof en vuil te verwijderen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid smeermiddel aan op de bewegende delen van de scharnieren en sluitingen. Gebruik bij voorkeur een smeermiddel op siliconenbasis, omdat dit geschikt is voor pvc materialen.
 3. Beweeg de ramen een paar keer heen en weer om het smeermiddel gelijkmatig te verdelen.

Controleren op lekkages en beschadigingen

Het regelmatig controleren op lekkages en beschadigingen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van pvc ramen.

Door deze problemen vroegtijdig op te sporen, kun je ernstigere schade voorkomen. Hier zijn enkele punten waarop je moet letten tijdens het controleren van je kunststof ramen:

 1. Controleer de afdichtingen rondom de ramen op tekenen van slijtage of beschadiging. Vervang indien nodig de afdichtingen om een goede isolatie te behouden.
 2. Controleer de hoeken en verbindingen van de ramen op tekenen van losraken of scheuren. Herstel of vervang beschadigde onderdelen om de structurele integriteit van de ramen te behouden.
 3. Controleer de beglazing op eventuele barsten of lekkages. Vervang beschadigde beglazing om warmteverlies en vochtproblemen te voorkomen.

Conclusie

Het regelmatig onderhouden van je pvc ramen is essentieel om ze in optimale conditie te houden.

Door regelmatig schoon te maken, scharnieren en sluitingen te smeren, en te controleren op lekkages en beschadigingen, kun je de levensduur van je kunststof ramen verlengen en hun prestaties verbeteren.

Zorg ervoor dat je deze onderhoudsstappen opneemt in je reguliere schoonmaakroutine om te genieten van goed functionerende en prachtig uitziende pvc ramen voor vele jaren.