Groothandelramen icoon

Houten buitendeuren schilderen

houten buitendeuren schilderen

Het schilderen van houten buitendeuren is niet alleen een esthetische verbetering van je huis, maar het beschermt ook het hout tegen de elementen en verlengt de levensduur van de deur.

Of je nu een frisse nieuwe look wilt geven aan je voordeur of gewoon de bestaande verflaag wilt opfrissen, deze gids zal je door het proces leiden in verschillende stappen.

Benodigdheden voor houten buitendeuren schilderen

Voordat je aan de slag gaat met het schilderen van je houten buitendeur, is het essentieel om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

 • Schuurpapier: Zorg voor zowel grof als fijn schuurpapier om het oppervlak van de deur voor te bereiden door oude verfresten te verwijderen en een gladde basis te creëren.
 • Primer: Kies een hoogwaardige houtprimer geschikt voor buitengebruik. De primer legt de basis voor de verflaag en verbetert de duurzaamheid van het schilderwerk.
 • Verf: Selecteer verf van goede kwaliteit die geschikt is voor buiten. Acrylverf en alkydverf zijn populaire keuzes. Zorg ervoor dat de kleur past bij de stijl van je huis en bestand is tegen weersinvloeden.
 • Kwasten en rollers: Investeer in kwasten van verschillende groottes voor details en randen, en rollers voor grotere oppervlakken. Kies kwasten en rollers die geschikt zijn voor de gebruikte verfsoort.
 • Afplaktape: Gebruik afplaktape om gebieden af te schermen die niet geschilderd moeten worden, zoals glas of hardware. Dit zorgt voor strakke, nette lijnen.
 • Beschermende kleding en handschoenen: Draag geschikte kleding om jezelf te beschermen tegen verfspatten. Handschoenen voorkomen direct contact met de verf en schoonmaakmiddelen.
 • Onderleggers of kranten: Leg onderleggers of kranten neer om de werkruimte te beschermen tegen verfdruppels en morsen.
 • Trap of steiger: Als je buitendeur hoger is dan je gemakkelijk kunt bereiken, zorg dan voor een stabiele trap of steiger om veilig bij alle delen van de deur te kunnen.
 • Weerbestendige afdichting (optioneel): Overweeg het gebruik van een weerbestendige afdichting om de randen van de deur extra te beschermen tegen vochtinfiltratie.

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden van tevoren aanschaft, zodat je het schilderproces soepel kunt doorlopen zonder onderbrekingen.

Met de juiste gereedschappen bij de hand, ben je klaar om je houten buitendeur te transformeren en te beschermen. Veel succes met je schilderproject!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met schilderen, is het van cruciaal belang om de deur goed voor te bereiden. Verwijder alle hang- en sluitwerk, zoals deurknoppen en scharnieren.

Schuur de deur grondig om eventuele oude verfresten te verwijderen en zorg ervoor dat het oppervlak glad is. Gebruik hiervoor grof schuurpapier gevolgd door fijn schuurpapier voor een zijdezachte afwerking.

Reinig de deur grondig met een mengsel van water en een mild schoonmaakmiddel om stof, vuil en vet te verwijderen. Laat de deur volledig drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 2: Primer aanbrengen

Een goede primer legt de basis voor een duurzame verflaag. Kies een hoogwaardige houtprimer die geschikt is voor buitengebruik.

Breng de primer gelijkmatig aan op het hele oppervlak van de deur en zorg ervoor dat alle delen goed bedekt zijn. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

Stap 3: Kies de juiste verf

Bij het schilderen van houten buitendeuren is het essentieel om verf van hoge kwaliteit te gebruiken die bestand is tegen weersinvloeden.

Acrylverf en alkydverf zijn populaire keuzes vanwege hun duurzaamheid. Kies een kleur die niet alleen bij de stijl van je huis past, maar ook geschikt is voor buitentoepassingen.

Stap 4: Schilderen

Begin met schilderen zodra de primer droog is. Gebruik een kwast of roller voor grote oppervlakken en een kleine kwast voor details en randen.

Breng de verf gelijkmatig aan en let op eventuele druipers of strepen. Het is beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag, omdat dit zorgt voor een gelijkmatige dekking en snellere droogtijd.

Stap 5: Drogen en uitharden

Laat de verf volledig drogen tussen elke laag. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de verfsoort en de weersomstandigheden.

Zorg ervoor dat de deur volledig is uitgehard voordat je hem weer in gebruik neemt of het hang- en sluitwerk terugplaatst.

Stap 6: Afwerking

Controleer het eindresultaat zorgvuldig en werk eventuele onvolkomenheden bij met fijn schuurpapier.

Breng indien nodig een extra laag verf aan op specifieke gebieden. Nadat de deur volledig is opgedroogd en uitgehard, kan het hang- en sluitwerk weer worden geïnstalleerd.

Onderhoud en tips voor duurzaamheid

Nu je houten buitendeur prachtig is geschilderd, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de duurzaamheid te waarborgen. Hier zijn enkele handige tips:

 • Regelmatige inspectie: Controleer regelmatig de staat van de verflaag en het hout. Repareer kleine beschadigingen onmiddellijk om te voorkomen dat vocht binnendringt en het hout aantast.
 • Schoonmaakroutine: Maak de deur periodiek schoon met een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel om vuil en stof te verwijderen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de verf kunnen beschadigen.
 • Weerbestendige afdichting: Overweeg het aanbrengen van een weerbestendige afdichting rondom de deur om te voorkomen dat water en vocht de randen binnendringen. Dit helpt ook bij het behouden van de verflaag.
 • Bescherming tegen zonlicht: Als je deur veel blootgesteld wordt aan direct zonlicht, overweeg dan het gebruik van verf met UV-bescherming om vervaging te voorkomen.
 • Seizoensgebonden onderhoud: Pas je onderhoudsroutine aan op basis van seizoensgebonden veranderingen. In de winter kan bijvoorbeeld vocht een grotere rol spelen, dus zorg voor extra bescherming.