Groothandelramen icoon

Aluminium ramen reinigen

aluminium ramen reinigen

Aluminium ramen reinigen: tips en tricks voor een stralend schoon resultaat

Als trotse eigenaar van aluminium ramen wil je natuurlijk dat ze er altijd schoon en stralend uitzien.

Het reinigen van ramen kan echter een uitdaging zijn als je niet de juiste kennis en technieken gebruikt. In dit artikel delen we handige tips en tricks om je te helpen bij het reinigen van aluminium ramen.

Van het verwijderen van vuil en vlekken tot het behouden van de glans, wij bieden waardevolle informatie om ervoor te zorgen dat jouw aluminium ramen er altijd als nieuw uitzien.

Waarom is het schoonmaken van aluminium ramen belangrijk?

Het reinigen van aluminium ramen is van cruciaal belang om verschillende redenen. Ten eerste zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat je ramen er altijd schoon en aantrekkelijk uitzien.

Aluminium ramen zijn gevoelig voor vuil, stof en vlekken, en een grondige reiniging helpt om deze problemen te voorkomen.

Daarnaast draagt het bij aan de levensduur van je ramen, omdat corrosie en schade door ophoping van vuil worden voorkomen.

Benodigde materialen voor het reinigen van aluminium ramen

Voordat je begint met het reinigen van je aluminium ramen, is het handig om de volgende materialen bij de hand te hebben:

 • Een emmer met warm water
 • Mild reinigingsmiddel of afwasmiddel
 • Zachte spons of doek
 • Zachte borstel met nylon haren
 • Rubberen wisser
 • Microvezeldoek
 • Glasreiniger (indien nodig)
 • Aluminium reinigingsproduct (optioneel)

Stappen voor het schoonmaken

Voorbereiding

Voordat je begint met het reinigen van de ramen, is het belangrijk om de omgeving voor te bereiden.

Sluit alle ramen en deuren om te voorkomen dat er water of reinigingsmiddelen naar binnen komen. Verwijder ook eventuele gordijnen of andere objecten die in de weg kunnen zitten tijdens het reinigingsproces.

Reinigen van het raamkozijn

Begin met het reinigen van het raamkozijn. Gebruik een zachte spons of doek en een mild reinigingsmiddel om vuil en vlekken voorzichtig weg te vegen.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze krassen of schade aan het aluminium kunnen veroorzaken. Spoel het kozijn af met schoon water en droog het af met een microvezeldoek.

Reinigen van het glas

Nu is het tijd om het glas van je aluminium ramen schoon te maken. Vul een emmer met warm water en voeg een beetje mild reinigingsmiddel toe.

Bevochtig een zachte spons of doek met het reinigingsmengsel en veeg het glas grondig schoon.

Gebruik een zachte borstel met nylon haren om hardnekkig vuil of insecten te verwijderen. Spoel het glas vervolgens af met schoon water en gebruik een rubberen wisser om het overtollige water weg te vegen.

Drogen en polijsten

Na het reinigen van zowel het raamkozijn als het glas is het belangrijk om ze grondig te drogen om strepen of vlekken te voorkomen.

Gebruik een schone microvezeldoek om het vocht van het raamoppervlak te absorberen en zorg ervoor dat alle delen volledig droog zijn. Als je extra glans wilt toevoegen, kun je een aluminium reinigingsproduct gebruiken en het met een schone doek op het raamoppervlak aanbrengen.

Veelvoorkomende problemen

Roestvlekken verwijderen

Als je roestvlekken op je aluminium ramen hebt, kun je proberen ze voorzichtig te verwijderen met een mengsel van azijn en water. Breng het mengsel aan op de vlekken en laat het een paar minuten intrekken.

Gebruik vervolgens een zachte borstel om de vlekken weg te schrobben en spoel het raam grondig af met water.

Hardnekkige vlekken en vuil

Voor hardnekkige vlekken en vuil kun je een mild schuurmiddel of een speciale aluminium reiniger gebruiken. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over de vlekken totdat ze verdwijnen. Spoel het raam goed af met water om eventuele resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.

Krassen op aluminium ramen

Als je kleine krassen op je aluminium ramen hebt, kun je proberen ze te verminderen met behulp van aluminium polijstmiddel. Breng een kleine hoeveelheid polijstmiddel aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig over de krassen in een cirkelvormige beweging. Herhaal dit proces totdat de krassen minder zichtbaar zijn.

Tips voor het onderhoud van aluminium ramen

Om je aluminium ramen in optimale conditie te houden, zijn hier enkele handige tips voor onderhoud:

 • Reinig je ramen regelmatig om ophoping van vuil en vlekken te voorkomen.
 • Gebruik milde reinigingsmiddelen en vermijd agressieve chemicaliën.
 • Vermijd schurende materialen of harde borstels die krassen kunnen veroorzaken.
 • Controleer regelmatig het raamkozijn op tekenen van corrosie en behandel indien nodig.
 • Houd het glas vrij van hardnekkig vuil en insecten door regelmatig schoon te maken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moeten alu ramen gereinigd worden?

Het wordt aanbevolen om je aluminium ramen minstens twee keer per jaar grondig te reinigen.

Afhankelijk van de omgevingsfactoren, zoals de mate van vervuiling en weersomstandigheden, kan het nodig zijn om vaker schoon te maken.

Kan ik agressieve reinigingsmiddelen gebruiken?

Het is niet aan te raden om agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, omdat ze krassen of schade aan het aluminium kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsmiddelen of speciale aluminium reinigers.

Hoe verwijder ik waterdruppels van alu ramen?

Om waterdruppels van alu ramen te verwijderen, kun je een rubberen wisser gebruiken.

Veeg voorzichtig over het raamoppervlak om het water weg te vegen. Als er nog steeds waterdruppels achterblijven, kun je een schone microvezeldoek gebruiken om ze op te drogen.

Is het reinigen van aluminium ramen een moeilijke taak?

Het reinigen van aluminium ramen is over het algemeen geen moeilijke taak. Met de juiste materialen en technieken kun je je ramen efficiënt en effectief reinigen. Volg de stappen in dit artikel en pas de tips toe voor een probleemloze reiniging.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om aluminium ramen schoon te maken?

Het wordt niet aanbevolen om een hogedrukreiniger te gebruiken om aluminium ramen schoon te maken.

De krachtige waterstraal kan het aluminium beschadigen of zelfs het glas breken. Gebruik in plaats daarvan de handmatige reinigingsmethoden die in dit artikel worden beschreven.

Conclusie

Het reinigen van alu ramen is essentieel om ze in optimale conditie te houden en ervoor te zorgen dat ze er altijd stralend uitzien.

Met de juiste kennis en technieken kun je je aluminium ramen efficiënt reinigen en de glans behouden. Volg de stappen en tips in dit artikel en geniet van schone en prachtige ramen.